perjantai 30. lokakuuta 2015

Ensin tuli kauluri, joka tarvitsi parikseen takin. Ja arvonta!



Voi Snurre. Siellä kun käy, niin aina jotain ideaa tai lankaa tarttuu mukaan. Tällä kertaa kumpaakin. Näin Snurressa tämän kaulurin ja sehän oli sitten pakko saada. Ja tälläisen tekee muuten sitten parissa illassa, ettäs tiedätte. Snurresta löytyy sekä ohjetta että lankaa, kannattaa marssia suoraan sinne. Ja huom. tämä kauluri ei kutita!





No, sitten tämä kauluri tarvitsi selkeästi takin, jossa on pystykaulus. Marikon ystävämyynnistä löytyi juuri sopiva takkikangas, ja vielä erittäin huokeaan hintaan. Kangaspakkojen välistä löytyi myös vanha opiskelukaveri, joka oli ostanut samaa kangasta. Siinä sitten pohtimaan ja miettimään kaavaa ja mallia ja lopulta päädyimme sunnuntai-aamun iloksi leikkaamaan takit yhdessä. Pohjana takille on kaava Suuri Käsityökerho-lehdestä numero 3/2013, mutta tämän lisäksi meillä oli mukana pari omaa takkia ja mittanauha.
Ja tälläinen siitä sitten tuli.







 Kankaassa oli hurjan kauniit hulpiot, ja koska kaikki saumat tulivat ns. risareunaisina, hulpiot päätyivät eteen. Takanakin on yksi pystysauma, tuomassa pientä jujua ja isot paikkataskutkin ovat risoilla reunoilla. Yhtään huolittelua ei siis tarvinnut ajella, koska tämä kangashan ei rispaannu. Eteen tein alavarat ja niihin kiinnitin isot nepparit. Pystykaulusta ei kuvissa näy, mutta sellainenkin löytyy kaulurin alta.
Turbaani ei ole omaa käsialaani, vaan ihan mahtavan helsinkiläisen Hattuateljee Herneen.  Itse törmäsin tähän putiikkiin I love me-messuilla, käykääs tekin kurkkaamassa sivuja!

 Ja sitten se lupaamani arvonta! Helsingissä on viikon kuluttua kovat hulinat, kun Messukeskuksessa vietetään Kädentaidot-messuja 6.-8.11.2015. Messukeskus antoi minulle kaksi lippua arvottavaksi täällä blogissa, joten eikun arpomaan!
Homman nimi on se, että käy kommentoimassa täällä blogissa, tähän postauksen alle siis, mikä käsityö sinulla on juuri nyt työn alla? Olkoon se sitten ompeluhommia, neulontaa, askartelua.. Ihan mitä vaan! Messuillahan on näytteilleasettajia koskien ihan kaikkia käsityöjuttuja, joten sinne kannattaa suunnistaa ihan jokaisen asialle omistautuneen :)

Aikaa on siis sunnuntaihin 1.11.  klo 20 saakka, joten eikun kommentoimaan!

(Kuva: Messukeskus)

torstai 29. lokakuuta 2015

Kerhon sadonkorjuu-juhlat

Tirriäiset käyvät kolme kertaa viikossa leikkipuiston kerhossa. Tänään kerhossa vietetiin sadonkorjuu-juhlia, ja samalla naamiaisia. Piti siis keksiä asu. Ja mielellään sellainen, millä olisi käyttöä muutenkin, ja vielä sellainen, ettei asuun tarvitsisi ostaa yhtään mitään uutta.

Koska kotoa löytyi kaksi ystäväni tytöille antamaa tyllihametta, päätin että jotain keijuihin liittyvää sen olla pitää. Osa asusta kun oli jo valmiina. Eli sitten ne siivet. Sellaiset siivet, jotka voi myöhemmin laittaa roikkumaan vaikka sängynpäätyyn tai seinälle ja ottaa rauhassa leikkiin, niin etteivät heti mene rikki. Ja koska en niin välitä vaaleanpunaisesta tai hörhelöistä, tehtiin siivistä harmaat, sopivat sitten huoneen sisustukseenkin. Näissä voi esiintyä jouluna vaikka jouluenkelinä!








Homma on helppo, tässä ohjeet. 
Piirsin vapaalla kädellä siivet. Näitä siis leikataan kahdet, etu- ja takapuoli.
 
Surautellaan osat yhteen.
Kurveihin leikataan väkäsiä jotta mutkat taittuvat helpommin.
Käännetään ja täytetään vaunulla (ei ihan pulleiksi kuitenkaan).
Täyttöaukko ommellaan käsin kiinni.
Siipien väliin ommellaan nappi koristeeksi.

 Toiselle puolelle ommellaan kuminauhat, joista sitten kädet pujotetaan.

 
Ja se olikin sitten siinä!

 Ja sitten pari kuvaa siitä, mitä tulen vuoden vaihteen jälkeen kaipaamaan. Että saa aamulla päättää, mitäs tänään tehtäisiin. Eilen ohjelma oli seuraavalainen..

Aamulla torikahvit


Pikainen visiitti Snurreen



Juoksukisat Ruttopuistossa


 Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Huomenna luvassa arvonta, ja toivottavasti yksi valmis villakangastakki...







keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Perussettiä arkeen

Velour on aika kiva materiaali. Lämmin, joustava, ei-silitettävä, ja jotain tuttua kasaria siinä on. Ainakin itselläni on parissakin 80-luvun tarhakuvassa velour-paita päällä.

Tämä kangas puhutteli viime keväänä tätä kaksosten äitiä. Kangas oli jotenkin niin meidän tyttöjen oloinen. Mutta koska tilasin kankaan keväällä, päätin säästää ompelemisen syksyyn, jolloin kangas olisi ajankohtaisempi vaatteena. Jotenkin vähän jouluiset mekoista tuli, mutta onpahan sitten jouluksi mekot valmiina..

Tässäpä mallit, parit eri pipot päässään. Harmaat pallolliset pipot ovat viime joulun tonttulakit, joista halusin sellaiset, että niitä voisi käyttää joulun jälkeenkin pipoina. Ja niin niitä käytettiinkin, kevääseen saakka. Ai niin, leggaritkin surautin tänään, jostain vanhasta Marimekon trikoosta.  Kelpo kerhovaatetta arkeen.









maanantai 19. lokakuuta 2015

Villahousut

Tänä syksynä kangaskaupat pursuavat toinen toistaan hauskempia merinovillakankaita. Ja koska ulkoilen paljon, niin uskon tarvitsevani merinovillaiset villahousut kuorihousujen alle.

Mutta koska tuo kyseinen kangas ei ihan ilmaista ole, niin päätin kerrankin olla fiksu, ja testata kaavan etukäteen. Ja vielä kankaalla,  josta uskoin saavani housut, joita vielä käytänkin.

Tuumasta toimeen! Kaava löytyi Modasta, numerosta 8/2012. Vyötärölle laitoin kuminauhaa, jossa on naru ja kuja valmiina, että housuja voi tarpeen mukaan kiristelläkin. Kätevä systeemi, tuota nauhaa löytyy ainakin Eurokankaasta. Lahkeisiin resorit, eipähän pursuile lahkeista ulos nämä villahousut, jos käyttää kuorihousujen alla.


 

 


Nyt voisikin nämä kaikki neuloshousut sitten toteuttaa merinovillasta..

lauantai 17. lokakuuta 2015

Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan...

Nyt kun on taas ompeluhommat vauhdissa, niin surautin vielä tirriäisten päiväunien aikaan pöksyt kummallekin. Sekä tuo sydänneulos, että tuo raitaresori tulivat Noshin yllärisäkin mukana. Kumpaakin oli vain pieni pätkä, mutta yhdistettynä niistä sai juuri ja juuri housut.

Malli piirretty vapaalla kädellä, haaremihousujen idealla. Eli sivusaumat ja sitten kaari siihen väliin, eli kolmella saumamalla päästiin. Ihan hauskat tuli ja ainakin mukavat päällä!

Näitä voisi tehdä lisää.


 

Pyysin tyttöjä jumppaamaan, että nähdään miten housut joustaa..





Yksi verho, yksi ilta ja kaksi takkia

Yksi verho, yksi ilta (joka vilahti kyllä yön puolelle) ja tuloksena kaksi takkia.  Syksyyn sopivat, vuorina tikkivuori. Suuntaa antavana kaavana Ottobren Dark Days,  numerosta 4/2015. Aika paljon tein muutoksia, mutta jos vastaavan takin tekeminen kiinnostaa, niin tuohon kyseiseen kaavaan kannattaa tarttua. Hihoihin ompelin extra-pitkät resorit, kuvassa taiteltuna, jotta menisivät vielä ensi keväänäkin päälle.

Ja tähän perään ihan riittävän monta kuvaa takeista, koska en ehdi tässä hässäkässä valitsemaan sopivia. Eli vähän runsaammalla kädellä sitten kaikki kuvat...

















Ja jos retkellä alkaa väsyttämään, voi lehdissä vaikka hetken huilata. Kokeilkaa vaikka itse!






keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Syksypipo


Viime talvena neuloin useita "Snurre-pipoja" tai "Kierre-pipoja", tälläisiä nimiä nämä pipot nimittäin ystäväpiirissäni saivat. Pipon ohje ja langat löytyivät ihanasta Snurresta ja malli olikin varsin kierteinen. Ihana malli, jonka ohjetta kysyttiin minulta puistossa, ratikassa, kaupassa... Helppo ja näyttävä malli!

Tänä syksynä huomasin tarvitsevani hieman ohuempaa pipoa. Ja taas visiitti Snurreen, josta ostin alpakkaa, joka on sekä ihanan ohutta että pehmeää, juuri sopivaa kevyeksi pipoksi! Ja tämä kyseinen lanka on vielä edullistakin, pipon hinnaksi tuli noin 5 euroa. Mutta olkaa varuillanne jos Snurreen astelette, huomaamattanne ostatte paljon muutakin kuin tämän pipon langat, kauppa kun on pullollaan ihanuuksia! Mutta tarvitseehan tämä pipo kaverikseen myös huivin ja lapaset, eikö?





Mutta sitten tähän kyseiseen pipoon. Tässäpä ohjetta ja kuvia, jos joku muukin kaipaa kevyttä syksypipoa, joka mahtuu helposti taskuunkin.

Tarvikkeet:
Filcolana Indiecita-lankaa (100% alpakka), yksi kerä eli 50 grammaa.
Pyöröpuikko nro 3, pituus 40cm tai vastaavasti tämän kokoiset sukkapuikot

Neulominen:
Luo 108s pyöröpuikolle
Aloita neulomaan suljettuna neuleena  1o, 1n-resoria.
Kun resori on 2cm korkea, lisää viimeisellä 1o, 1n-kerroksella tasaisesti 12 silmukkaa (eli puikoilla tämän jälkeen 120s).
Lisäyskerroksen jälkeen neulo yksi kerros nurjaa.
Tämän jälkeen neulo 26cm pidennettyä helmineuletta:
 1., 2., ja 3.krs: neulo *1 o, 1 n*, toista *-*.  
 4., 5., ja 6.krs:neulo *1 n, 1 o*, toista *-*. 
 Toista krs:a 1-6.
Kun työ on 26cm, aloita kavennukset:
Neulo 1 oikein, kavenna seuraavat silmukat kaksi yhteen nurin.
Samanlaisia kavennuskerroksia tulee vielä 2, eli kavenna kolmella viimeisellä kerroksella.
Lopuksi vedä lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.



Syksyä!

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Aikuinen collegepaita

Usein tuntuu, että on tosi vaikeaa löytää mitään kivaa trikoo- tai collegekangasta omiin vaatteisiin. Ja kun yksivärinenkään ei huvita. Mutta tämä Vimman college iski heti! Ostin sen jo viime keväänä, ja mietin pitkään mitä siitä tekisin. En halunnut vaatteeseen kovasti saumoja, ettei kuvio kärsisi. Niinpä paidassa ei juuri saumoja olekaan, vaan leikkasin sen melkoisen vapaalla kädellä ja lepakkohihoilla varusteltuna. Tälläiselle olikin jo tarvetta ja tykkään itse kovasti.


Seuraava projekti onkin sitten tyttöjen uudet takit. Vanhoista verhoista ja tikkikankaasta. Ettei raukkojen tarvitse enää pelkissä villatakeissa kuleksia. Kunhan vaan löydän oikean kaavan.

 


torstai 8. lokakuuta 2015

Joustava jakku

Huomaan, että jostain syystä olen taas mieltynyt mustaan ja valkoiseen ja geometrisiin kuvioihin. Tämä kangas on ollut kaapissa keväästä saakka. Tilasin ensin yhden tälläisen puuvillaneuloksen ja tein siitä raitamekon. Mekko oli niin mukava, että tilasin pari mustavalkoista palaa lisää. Toinenkin mekko syntyi ja sitten loppuikin ideat. Mutta sitten keksin tarvitsevani tälläisen jakun!




 Jos joku kaipaa tähän kaavaa, voin kertoa että löytyy Ottobre-lehdestä. Tarkemman lehden numeron kerron myöhemmin, kunhan avain lipastoon (jonka sisällä tuo lehti on..) löytyy. Tämän avaimen piilotus-leikin takana ovat nämä kaksi hyvinkin viattoman näköistä apinaa.





sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Mekot jämäkankaista

Minulla oli kasa erilaisia pätkiä puuvillakankaita, vaan eipä ole enää!
Mekon pohjana oli Ottobre-lehden Mini Prints-tunika (4/13) josta muokkasin pääntietä ja toisen taskun tilalle ompelin Mekkotehdas-kirjasta bambin. Oikein kelpo ohje, jolla voisin tehdä vielä toisetkin mekot.